Ontmoetingen in Parijs


Als Koos op zijn terugreis in Parijs aankomt en tijdens zijn verblijf aldaar uitvoerig de bezienswaardigheden en het uitgaansleven beschrijft, wordt duidelijk dat hij diverse prominenten uit de geschiedenis tegenkomt. Zo schrijft hij op 21 april 1814:

“21 april, ten 4 Uren met dezelfde patache weder van hier vertrokken en ten An Uren te Parijs aangekomen aan de barrière d’Anfer, vervolgens in een fiacre gereden naar het Hotel de la ville Rouen, rue d’Angivilliers, aldaar gelogeerd op de 7e verdieping (114 trappen hoog) – nog dezelfde middag de Pruisische Generaal Blücher gezien, wandelende in het Palais Royale.”

Een week later bezoekt hij tegelijkertijd met de Russische tsaar een theatervoorstelling. Hij schrijft:

“27 april, des Avonds met onbegrijpelijk veel moeite een plaats bekomen in het théatre de l’Opera Comique (rue Feydeau), ‘t geen vereerd wierd met de tegenwoordigheid van Z.M. de Keizer van Rusland, Mgr. Le Duc de Berry, de Generaal Sacken en veele andere voorname mannen, welken wij allen zeer van nabij gezien hebben. het Lokaal is van binnen zeer netjes, dan van het stuk zelve heb ik niets kunnen zien.”