Het uniform


Artikel IV van het Keizerlijk Decreet voor de oprichting van de Garde d’Honneur gaf met militaire precisie de omschrijving van het vereiste ceremonieel tenue weer:

‘De pels donkergroen, gevoerd met witte flanel; de overslagen en kraag geborduurd, de golf en opslagen der mouwen zwart bont; handschoenen olijfkleur en witte koorden. De grond van den dolman zal donkergroen zijn, aan het boveneinde met linnen en aan het ondereinde met rood bont gevoerd, met scharlaken kraag en opslagen; koorden als de kraag, looze zakken en omslagen van dezelfde kleur als die van de pels. De hongaarsche broek zal zijn van rood laken met witte koorden. De knoopen zullen wit zijn. De gordel zal donker karmozijnrood wezen, met wit uitgemonsterd. De schako’s rood.’

Bovendien moesten de gardes op eigen kosten een sabre à la hussarde aanschaffen, een dagelijks tenue (een rok van groen laken met rode kraag en afzetsels en voorzien van nestels), een ‘petite uniforme’ van gemiddeld 150 francs, een ‘tenue de route’ (veldtenue) waarbij de mooie pantalon werd vervangen door een ruiterbroek van groen tricot met scharlaken bies aan elke buitenkant bedekt met ‘benen’ knopen. En om het geheel echt volledig te maken ook nog een wijde groene mantel met mouwen en een stijve boord die gesloten moest worden met twee haakjes, een staljasje van groen tricot, een groene scharlaken omboorde politiemuts en een witte linnen broek.

Tot slot was er de opvallende schako die, om uniformiteit te garanderen, vanuit Frankrijk zelf werd geleverd. Deze werd omschreven als rood met een witte garen band en kwasten, de boven- en onderkant gesierd met een witte galon, een witte bies om de cocarde, vanzelfsprekend in de driekleur, een plaat met de adelaar, waaronder het nummer van het regiment aangebracht, een keelband van zilverkleurige schubben en een rechte pluim, waarvan de onderste tweederde delen groen waren. Het bovenste derde deel was verschillend gekleurd per regiment: het eerste regiment rood, het tweede koningsblauw, het derde geel en het vierde wit.