Auberge du Roi d’Espagne


Onderweg naar Metz beschreef Koos nauwkeurig de route die men volgde, de omstandigheden en verblijfplaatsen. Over het dorpje Genappe schreef hij:

11 junij, des s’morgens ten 3 Uren opgestaan en ten 6 Uren uit Brussel gemarcheerd langs eene bergachtige Weg en door een Bosch van meer dan 3 Uren naar Genappe, een allendig vuil dorp, waar wij slegt gelogeerd waren en dus de Herberg verkozen hebben.

De herberg die Koos in noemt is “Auberge du Roi d’Espagne”. Exact twee jaar later, in juni 1815, zou Genappe nauw betrokken zijn in het definitieve verlies van Napoleon bij de Slag van Waterloo. Genappe ligt namelijk nog geen 15 km van Waterloo. De oude herberg Roi d’Espagne dat nog steeds te vinden is op Place de l’Empereur in het centrum van Genappe kende in 1815 beroemde gasten: Wellington op 16 juni, de Prins Jérôme en generaal Reille op de 17e, Maarschalk Blücher die er zijn hoofdkwartier vestigde op de 18e, alsook de Franse generaal Duhesme, commandant van de Jonge Garde, die na een heldhaftige strijd op 18 juni bij de Slag van Waterloo dodelijk verwond raakte en in de nacht van 19 op 20 juni in de herberg overleed.

Koos had uiteraard geen idee dat de opperbevelhebber van het vijandige leger twee jaar later, slechts twee dagen voor de beslissende Slag van Waterloo, op dezelfde locatie in dat “allendig vuil dorp” zou verblijven.